Werkwijze

Image

Werkwijze


Ik werk in afstemming op en met jou. Iedere persoon, klacht en doel vraagt om een eigen benadering. De sessies zullen vooral ten doel hebben om je bewuster te worden van waar je klachten voor staan, om inzicht te krijgen in jezelf en daardoor te kunnen groeien. Van de cliƫnt wordt gevraagd om zich te openen en naar zichzelf te kijken. Verandering kan een grillig proces zijn, soms ook pijnlijk, en kost tijd.

De behandelvorm bestaat uit individuele inzichtgevende gesprekken. Ik werk ervaringsgericht. De aandacht zal veel uitgaan naar het voelen van emoties in het moment en in jouw lichaam. Daarnaast richten we ons in de sessies, waar nodig, op het helder krijgen van negatieve gedachten, de daaruit volgende gevoelens en gedrag en de kernovertuigingen die hieraan ten grondslag liggen. Hierdoor ontstaat zicht op de voedingsbodem van patronen die zich herhalen. Deze patronen zijn veelal gevormd door ervaringen in het leven. Verwerking van gebeurtenissen heeft daarmee ook een belangrijke rol in de sessies.

Ik maak gebruik van cognitieve gedragstherapie, technieken vanuit schematherapie en traumaverwerking; ervaringsgerichte technieken zoals imaginatie, stoelentechniek (modi-werk). EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, MBT (mentalisatie bevorderende therapie; bevorderen van voelen en denken over innerlijke processen en motieven van jezelf en de ander), mindfulness en technieken afkomstig uit energetisch werk (vanuit boeddhistische en sjamanistische tradities). Veranderen dient op meerdere lagen te gebeuren, zowel cognitief, als emotioneel, lichamelijk en energetisch. Soms is het aan te raden om naast de behandeling bij mij, lichaamsgericht werk te doen zoals yoga, haptonomie, massage o.i.d.

Het eerste gesprek is een intakegesprek en duurt 60 minuten, hierin zullen we de klachten en doelen verhelderen. Wanneer je een verzekerd traject volgt (zie Verzekerde zorg), zal er in de intake worden bekeken of er een classificatie (diagnose) kan worden gesteld. Ook kan ik dan helderheid geven over de duur van het traject; kort, middel of intensief (zie voor meer info: Verzekerde zorg). De volgende gesprekken duren steeds 45 minuten. Wanneer je een verzekerd traject volgt, zul je worden gevraagd om gedurende de behandeling vragenlijsten in te vullen, het afnemen van deze vragenlijsten is verplicht gesteld aan zorgverleners in de GGZ. Uiteraard ben je vrij om hier vanaf te zien.